Tuesday, December 24, 2013

ဝက္မုန္ညင္းေစာ (အခ်ိဳ)

တစ္ခါတရံ ေစ်းေတြမွာလည့္ပတ္ရင္း..မုန္ညွင ္းစိမ္းအဖူးအညႊန္.ပါတာေတြကိုခ်ေ ရာင္းတတ္ၾကတာၾကံဳဖူးၾကပါလိမ့္မယ္...။

ဒါဆိုရင္..၀က္သားနဲ.ေရာၿပီးအခ်ိ ဳခ်က္ေလးခ်က္စားၾကည့္ဖို.စိတ္ကူ းေလး..ရပါေစ....ၾကံသကာအညိဳေရာင္ ရရင္ေတာ့ၿဖင့္ပိုေကာင္းေပါ့....မရလည္းသ ၾကားညိဳကိုအသုံးၿပဳလို.ရပါတယ္...။ အဓိကကေတာ့မုန္ညွင္းကိုဦးစားေပး ခ်က္ရတာပါ..၀က္သားကေတာ့..တြဲဖက္ ေကာင္းေပါ့။

၀က္သားမုန္ညွင္းအခ်ိဳေစာ *****************

အဖူး၊ အညႊန္.ပါေသာမုန္ညွင္းစိမ္း......၃ စည္း သုံးထပ္သား.................................၃၀က်ပ္သား ၾကက္သြန္နီ................................. ၃လုံး( ပါးပါးလွီးထားရန္) ခရမ္းခ်ဥ္သီး................................၂လုံး (...........။..........) ၾကက္သြန္ၿဖဴ................................၁၀တက္( ႏုပ္ႏုပ္စဥ္းထားရန္) ခ်င္း............................................ခပ္ၾကီးၾကီး ၁တက္ ၾကံသကာ....................................လိုအပ္ရုံ မန္က်ည္းသီးမွည့္..........................အနည္းငယ္ (ေရေႏြးစိမ္ထားေပးရန္) နံနံပင္.........................................အနည္းငယ္ ( ပါးပါးလွီးထားရန္) ငရုတ္သီးစိမ္း................................အနည္းငယ္ ( ႏုပ္ႏုပ္စဥ္းထားရန္)

ပထမဆုံး၀က္သားသုံးထပ္သားေတြကို ၁လက္မခြဲေလာက္အတုံးမ်ားတုံးၿပီး ဆား၊ ခ်င္း၊ ၾကက္သြန္ၿဖဴေရာေ ထာင္းအနည္းငယ္ ၊ ပာင္းခတ္မွဳန္. ၊ ပဲငံၿပာရည္အပ်စ္( ၾကာညွိဳ.) တို.နဲ.ေရာႏွယ္ၿ ပီး(၁၀) မိနစ္ခန္.ႏွပ္ထားပါ။

ထိုစဥ္အတြင္းမုန္ညွင္းမ်ားကိုလည္း လက္တစ္ဆစ္အရြယ္ၿဖတ္ေတာက္ၿပီးေရေ ဆးသန္.စင္ထားပါ...။

ႏွပ္ထားေသာ၀က္သားမ်ားကိုအုိုးတစ ္လုံးမွာၾကက္သြန္နီ၃ပုံ၂ ပုံ ေရာထည့္ၿပီးဆီအန ည္းငယ္ႏွင့္မိနစ္(၃၀) ခန္.လုံးခ်က္လိုက္ပါ..။

အၿခားအိုးတစ္လုံးအတြင္းမွာမုန္ညွင္း၊ ၾကက္သြန္နီ ၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီး၊ နႏြင္းမွဳန္.အနည ္းငယ္ ၊ ဆား ၊ ၾကံသကာတို.ႏွင့္ေရာၿပီး မုန္ညွင္းမ်ားအိက်သြားသည္အထိ ၁၅ မိနစ္ခန္.ေလာက္အဖုံးပိတ္ၿပီးခ်က္ပါ...။

မုန္ညွင့္မ်ားအိက်သြားလွ်င္လုံး ခ်က္ထားေသာ၀က္သားအေရာကိုေပါင္းထည့္ ၿပီး.....ေရအနည္းငယ္ၿဖည့္စြက္ကာ မီးေအးေအးႏွင့္ ( တစ္ပြက္ဆူ ) မိနစ္(၂၀) ခန္.ခ်က္ပါ။

ထို.ေနာက္မန္က်ည္းမွည့္ရည္ကို သင့္တင့္ရုံသာထည့္ၿပီး ေနာက္ထပ္(၁၅) မိနစ္ခန္.ဆက္ခ်က္ပါက ၀က္သားေရာမုန္ညွ င္းေတြပါဆတူႏွဴးအိလာတာကိုေတြ.ရပါမယ္..။ (မီးေအးဖို.လိုအပ္သလို အဖုံးပိတ္ထားဖို .လည္းအေရးၾကီးပါတယ္)

မန္က်ည္းသီးသုံးရတာက..အရသာအတြက္ မပာုတ္ပဲ ပာင္းႏွဴးအိေစရန္ၿဖစ္ပါတယ္..သူ. ပုံမွန္အရသာကခ်ိဳတဲ့ဘက္ကိုဦးစာ းေပးပါတယ္..။

ပာင္းပြဲက်က္ၿပီဆိုရင္ေတာ့..ၾကက္သြန္ၿဖဴ ၊ ငရုတ္သီးစိမ္းႏုပ္ႏုပ္စဥ္းနဲ.နံနံပင္ေတြၿဖဴးၿ ပီးတည္ခင္းသုံးေဆာင္ရုံပါပဲ....။ အလြန္စားေကာင္းတဲ့ပာင္း တစ္ခြက္လို.ပဲညႊန္းလိုက္ပါရေစ..။

credit to***
ဟင္းခ်က္နည္းမ်ား

၀က္သားတုတ္ထိုး

၀က္သားတုတ္ထိုး
************

၀က္သားတုတ္ထိုးက...မခက္ပါဘူး...နည္းပညာေလးေတ ာ့..လိုအပ္တာေပါ့။ ၀က္သားတုတ္ထိုးေရာင္းတဲ့သူေတြလိုပဲ.... ၀က္ရဲ.အတြင္းကလီစာအစုံ မွာေက်ာက္ကပ္ကိုေတာ့ေရွာင္ပါတယ္....။ လူေတြၾကိဳက္တတ္တဲ့အခ်င္းတိုင္၊ အူပါးလွ်ာ ႏို.အုံသား၊ ပါးေစာင္သားအရိုးႏုတို.ေတာ့မ်ားမ်ား၀ယ္ရပါတယ္. ၀က္သားတုတ္ထိုးမွာ..ဘဲဥ ကလည္း..မပါမၿဖစ္ပါ...။

၀ယ္လာတဲ့၀က္အတြင္းကလီစာေတြကို..သန္.စင္ေနေအ ာင္ေရအရင္ေဆးပါ။

မန္က်ည္းသီးမွည့္ကိုေရေႏြးေလးစိမ္ထားၿပီး..ဆားအနည္ းငယ္နဲ.ေရာၿပီး (၃)ၾကိမ္မွ(၅)ၾကိမ္ေလာက္ထိေဆးလိုက္ရင္.. ၀က္အတြင္းကလီစာဆိုတာ..ဘာအနံ.မွမရိွေတာ့ေအာင္ စင္ၾကယ္သန္.ရွင္းသြားပါတယ္...။

အူပါးေတြကိုေတာ့..တုတ္တံတစ္ေခ်ာင္းနဲ. ၅ခုေလာက္ကို..အထပ္ထပ္ၿဖစ္ေအာင္ထပ္ ေပးရပါမယ္...။ ေဆးၾကာၿပီးရင္ေတာ့..အားလုံးကိုေရစစ္ထားပါ...။

ေရစစ္သြားတဲ့..၀က္သားေတြကို ဆား၊ ပာင္းခတ္မွဳန္. ၊ ပဲငံၿပာရည္အပ်စ္( အေကာင္း စားတံဆိပ္) နာနတ္ပြင့္ကိုေလွာ္ၿပီးေထာင္းထားတဲ့အမွဳန္.( တရုတ္လို ပါေကာ့ ေခၚပါ တယ္) ၊ အစားအေသာက္သုံးအေရာင္( လိေမၼာ္) အနည္းငယ္၊ ၀ိုင္အရက္(သို.) အရက္ၿပင္းအနည္းငယ္တို.နဲ.ေရာနယ္ၿပီး...နာရီ၀က္ခန္. ႏွပ္ထားေပးရပါမယ္...။

ဘဲဥေတြကိုလည္း..ၿပဳတ္ၿပီးအခြံခြာထားပါ...။

ဒယ္အိုးတစ္လုံးမွာ..ဆီအနည္းငယ္ ၊ သၾကား တို.ကိုေရာၿပီးအပူေပးလွ်င္ သၾကားေတြပာာ..ဆီအနည္းငယ္ပူလာတာနဲ.အရည္ေပ်ာ္ၿ ပီးေရႊညိဳေရာင္ ေလးေၿပာင္းလာၿပီဆိုရင္...မီးဖုတ္ၿပီးဓါးၿပားရိုက္ထားတဲ့.. နာနတ္ပြင့္ ၊ ခ်င္း၊ ငရုတ္ေကာင္းတို.ကိုထည့္ၿပီး...တစ္ခုၿပီး..တစ္ခု..ဆီသတ္ ေပးၿပီး...စစ္ယူထားပါ...။

ထို.ေနာက္...အမာဆုံးအစိတ္အပိုင္းေတြ..ဥပမာနားရြက္ ၊ လွ်ာ၊ အူမစသည္တို.ကိုအရင္ဆုံးၿပဳတ္ေပးပါ...ထိုအရာမ်ားတစ္ ၀က္ေလာက္က်က္ ၿပီဆိုမွအသည္း၊ ႏွလုံးလိုဒုတိယတန္းစားေတြကို ထည့္ေပးပါ..။

ေနာက္ဆုံးမွ....အူခ်ိဳတို.လိုအႏုဆုံးအပိုင္းေတြကို ထည့္ၿပဳတ္ပါ....။အရသာကို ၿမည္း စမ္းၿပီး..ႏွဴးအိၿပီဆိုရင္..ေရ သုံးပုံတစ္ပုံက်န္ေလာက္မွ..စစ္ယူထားပါ...

လွီးၿဖတ္ေပးၿပီးပန္းကန္နဲ.ၾကိဳက္သူကို ပန္းကန္နဲ.ထည့္ဧည့္ခံႏိူင္သလို..၀ါးတုတ္ေလး ထိုးၿပီးမွ...စားခ်င္သူမ်ားကိုလည္း..ႏွစ္သက္သလိုဧည့္ခံေ ပးလို.ရပါတယ္....။

တြဲဖက္ေဆာ့စ္ကိုေတာ့..မန္က်ည္းသီး၊ ထန္းလ်က္ရည္၊ သၾကား၊ ၾကက္သြန္ၿဖဴ ၊ငရုတ္သီးစိမ္း၊ နံနံပင္၊ ဗမာငရုတ္ဆီ တို.နဲ.မိမိႏွစ္သက္သလို ေရာစပ္ႏိူင္ပါတယ္။

credit to***
ဟင္းခ်က္နည္းမ်ား

၀က္သားေကာက္ညွင္းထုပ္

၀က္သားေကာက္ညွင္းထုပ္ ***************** (၂၄) ထုပ္စာ *********

ေကာက္ညွင္းဆန္ေကာင္းေကာင္း...........၃ ခြက္( လက္ဖက္ရည္ပန္းကန္) ပဲပင္ေပါက္လုပ္ေသာပဲ(အခြံမပါ).............၃/၄ခြက္(..........။................) ဆား................................................၂ဇြန္း(လက ္ဖက္ရည္ဇြန္း) ဆီ..................................................၂ ဇြန္း(ထမင္းစားဇြန္း) ၀က္သား..........................................၂၅ က်ပ္သား(လက္မ၀က္အတုံးငယ္မ်ားတုံးရန္) ရွီတာကီမွိဳ.........................................၁၂ခု သစ္အယ္ေစ့......................................၁၂ ခု( ၂ ပိုင္းၿခမ္း ) ပဲငံၿပာရည္.........................................၂ဇြန္း( ထမင္းစားဇြန္း) ငါးမ်ိဳးစပ္တရုတ္မဆလာ........................၁ ဇြန္း(.........။.......) တရုတ္ပာင္းခ်က္အရက္.........................၁ ဇြန္း(.........။.......) ငရုတ္ေကာင္း......................................၂ ဇြန္း(လက္ဖက္ရည္ဇြန္း) သၾကား..............................................၂ ဇြန္း(.........။............) ႏွမ္းဆီ...............................................၁ဇြန္း( ထမင္းစားဇြန္း) ပန္းဂ်ဳံဆီ(သို.) မုန္ညွင္းဆီ......................၁ ဇြန္း (........။........) ၀ါးရြက္...............................................၇၂ ရြက္ ၾကိဳး ( ေကာက္ညွင္းထုပ္ခ်ည္ရန္)..............၂၄ ပိုင္း ဆားဘဲဥ.............................................၁၂လုံး

ၿပဳလုပ္နည္းက..မခက္ခဲေပမယ့္..အမ ်ိဳးအမည္အနည္းငယ္မ်ားတဲ့အတြက္ ၀ါသနာရွင္မ်ားေသခ်ာဖတ္ရွဴေစလိုပါတယ္....။

ပထမဆုံးေကာက္ညွင္းႏွင့္ပဲကိုသီးသန္.စီ ေရေဆးသန္.စင္ၿပီး..ေကာက္ညွင္း၊ပ ဲအထက္ေရလက္၂ ဆစ္ေလာက္ထည့္ၿပီး၁ ညအိပ္ေရစိမ္ထားေပးရပါမယ္။

၀ါးရြက္ေတြကိုလည္းသန္.စင္ေရေႏြး နဲ.ၿပဳတ္ၿပီး..ေရေအးေလာင္းကာ အသုံးမၿပဳခင္အထိေရစိမ္ထားေပးပါ။ (၀ါးရြက္မရပါက အညာမွာဆိုေပရြက္(သို.) ေတာင္ေပၚေဒသေတြမွာတံၿမက္ စည္းပင္အရြက္တို.ကိုအသုံးၿပဳႏိူင္ပါတယ္ )

မၿပဳလုပ္ခင္..(၁၅) မိနစ္ေလာက္ေစာၿပီးေရစစ္ထားကာ..ေ ကာက္ညွင္း၊ပဲတို.ကိုရစစ္သြားရင္ ေတာ့ဆား(၁) ဇြန္း၊ ဆီ(၁) ဇြန္းစီနဲ.သီးသန ္.ေမႊေပးထားရပါမယ္..။

၀က္သားကိုလက္မ၀က္ေလာက္ေလးေတြတုံ းၿပီး...ပန္းဂ်ဳံဆီ၊ ပဲငံၿပာရည္(၁) သၾကား(၁) ငရုတ္ေကာင္း(၁)ဇြန္း တရုတ္ပာင္းခ်က္အရက္၊ ငါးမ်ိဳးစပ္တရုတ ္မဆလာတို.နဲ.အရသာနယ္ၿပီးႏွပ္ထား ေပးရပါမယ္...။

ရွီတာကီမွိဳကိုလည္း..ရိုးတံထုတ္(၂) ပိုင္းပိုင္းကာ၊ ႏွမ္းဆီ၊ ပဲငံၿပာရည္(၁) သၾကား(၁) ငရုတ္ေကာင္း(၁)ဇြန္းတို.ႏွင့္အရ သာသြင္းထားရပါမယ္..။

ဆားဘဲဥကိုလည္းၿပဳတ္ၿပီးအခြံခြာထုတ္ကာ(၂) ၿခမ္းခြဲထားေပးပါ။

ေကာက္ညွင္းထုပ္ၿပဳလုပ္ေတာ့မယ္ဆိုတာနဲ. ၀ါးရြက္ေတြကို ေရသုတ္ၿပီး ၃ရြက္ထပ္ကာကန္ေတာ့ပုံထိုးၿပီး..ပထမဆုံးဆီ၊ ဆားနဲ.နယ္ထားတဲ့.ေကာက္ ညွင္းဇြန္းတစ္၀က္( ထမင္းစားဇြန္း) ကိုညီညာစြာၿဖန္.ခင္းၿပီး..၀က္သားဇြန္း ၀က္၊ မွိဳ ဇြန္း၀က္တို.ကို အလႊာခ်င္းစီၿဖည္ ထည့္ေပးၿပီးဆားဘဲဥ ၁ ၿခမ္းတင္ ထားေပးပါ။

ေနာက္ဆုံးမွ..ဆား၊ ဆီနယ္ထားတဲ့ပဲဇြန္း၀က္နွင့္ ေကာက္ညွင္းဇြန္း၀က္တို. ကိုအုပ္ၿပီးေရစြတ္ထားတဲ့ဇြန္းၿပ ားေလးနဲ.ေသသပ္ေအာင္ၿပဳၿပင္ၿပီး..၀ါးရြက္ ကိုေခါက္ထည့္ကာ သုံးေၿမွာင့္ခြ်န္( ၾတိဂံ) ပုံရေအာင္ၿဖည္းညွင္းစြာထုပ္ပိုးၿပီး မိမိအသုံးၿပဳမယ့္ၾကိဳးနဲ.တင္းက် ပ္ေနေအာင္စည္းေႏွာင္ေပးပါ။

ၿပဳတ္မယ့္အိုးထဲေသခ်ာစီထည့္ကာ.. ေရၿမွဳပ္ရုံထည့္ၿပီးဆားအနည္းငယ္ ထည့္ေပါင္းကာ...တစ္ပြက္ဆူပုံစံမွာ ( မီးေအးေအးမွာ)၁နာရီခြဲမွ ၂နာရီၾကာသည့္တို င္ေအာင္ၿပဳတ္ပးရပါမယ္..။

ေနာက္ဆုံးေရစစ္ထားၿပီး..သၾကား(သို.) ငရုတ္ေဆာ့စ္ရည္တို.ၿဖင့္တြဲဖက္ စားသုံးႏိူင္ပါတယ္..။

credit to ***
ဟင္းခ်က္နည္းမ်ား